top of page

Ποια η διαφορά του ψυχολόγου, του ψυχοθεραπευτή, του συμβούλου ψυχικής υγείας και του ψυχιάτρου στην Ελλάδα;




Ψυχολόγος: 


Είναι ο επαγγελματίας που έχει βασικό πτυχίο Ψυχολογίας (BSc), είτε από ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, το οποίο όμως είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Διεπιστημονικός Οργανισμος Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Και στις δύο περιπτώσεις ο ψυχολόγος διαθέτει επίσης Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, την οποία εκδίδει το Ελληνικό Κράτος μέσα από τις κατα τόπους Διευθύνσεις Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο ψυχολόγος. 


Για να μπορεί κάποιος να φέρει τον τίτλο του ψυχολόγου, πρέπει να ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Άρα, το να ανήκει κάποιος ως μέλος σε οποιονδήποτε επαγγελματικό σύλλογο, είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού, χωρίς να πληροί τα παρα[άνω κριτήρια δεν τον καθιστά ψυχολόγο. 


Ο ψυχολόγος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής, αλλα μπορεί και να μην είναι: αν επιπλέον του βασικού του πτυχίου ψυχολογίας έχει λάβει εκπαίδευση σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας μέσω του λόγου, της τέχνης ή του σώματος, τότε ο ψυχολόγος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής. Αν ο ψυχολόγος δεν έχει λάβει εκπαίδευση σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας (πχ. ψυχαναλυτική, γνωσιακή-συμπεριφοριστική, δια μέσου τέχνης, κτλ.), τότε δεν μπορει να ασκεί το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή, καθώς το βασικό πτυχίο της ψυχολογίας (οποιασδήποτε χώρας) καλύπτει γενικές γνώσεις ψυχολογίας, και όχι τις εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται κατά την άσκηση της ψυχοθεραπείας. 


Στην Ελλάδα η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση δεν είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί ένας ψυχολόγος να ασκεί ψυχοθεραπεία, οποτε θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία με κάποιον ψυχολόγο, να ενδιαφερθεί να μάθει τι είδους εκπαίδευση έχει λάβει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, προτού επιλέξει ποιόν θα εμπιστευτεί. 


Οι ψυχολόγοι δεν είναι απαραίτητα και ψυχοθεραπευτές. Μπορεί να ασχολούνται με αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με την ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να εργάζονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στον χώρο της έρευνας, του σχεδιασμού και της προώθησης πολιτικών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στον πληθυσμό, σε εταιρείες επιλογής και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. 


Σύμβουλος ψυχικής υγείας:


Ο συμβουλος ψυχικής υγείας δεν διαθέτει βασικό πτυχίο ψυχολογίας. Μπορεί να διαθέτει κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ψυχολογία, αλλά το βασικό του πτυχίο δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της ψυχολογίας. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να έχει βασικό πτυχίο στην Φιλολογία ή στα Μαθηματικά ή στην επιστήμη υπολογιστών, και μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών στην ψυχολογία. Αυτό δεν τον καθιστά ψυχολόγο, καθότι δεν διαθέτει βασικό πτυχίο ψυχολογίας και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στην Ελλάδα σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να είναι και κάποιος που δεν έχει ολοκληρώσει κανενός είδους πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά χαλαρό ως προς το ποιός μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή. 


Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας συνήθως εργάζεται μόνο ως ψυχοθεραπευτής. Οπως και στην περίπτωση του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, έτσι και ο σύμβουλος ψυχικής υγείας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας για να μπορεί να ασκεί αυτό το επάγγελμα με υπευθυνότητα. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι προαπαιτούμενο για να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του συμβούλου ψυχικής υγείας, οποτε θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία με κάποιον σύμβουλο να ενδιαφερθεί να μάθει τι είδους εκπαίδευση έχει λάβει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, προτού επιλέξει ποιόν θα εμπιστευτεί. 


Ψυχίατρος:


Είναι ο επαγγελματίας που διαθέτει βασικό πτυχίο Ιατρικής και ειδικότητα στην Ψυχιατρική. Ο ψυχίατρος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής, εφόσον, όπως και στην περίπτωση του ψυχολόγου και του συμβούλου ψυχικής υγείας, έχει λάβει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας. Στην Ελλάδα η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση δεν είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί ένας ψυχίατρος να ασκεί ψυχοθεραπεία, οποτε θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία με κάποιον ψυχίατρο, να ενδιαφερθεί να μάθει τι είδους εκπαίδευση έχει λάβει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, προτού επιλέξει ποιόν θα εμπιστευτεί. Ο ψυχίατρος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής, αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί, όπως και ο ψυχολόγος, να εργάζεται σε πεδία που δεν άπτονται της ψυχοθεραπείας, όπως στην έρευνα, στην διδασκαλία, στην προαγωγή ψυχικής υγείας στον πληθυσμό. 

bottom of page