top of page

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;




Η συμβουλευτική γονέων γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή, σε συνεργασία και με τους δύο γονείς του παιδιού. Πραγματοποιείται κατα τη διάρκεια συνεδριών με ψυχοθεραπευτικό ή ψυχοεκπαιδευτικό περιεχόμενο, συνήθως σε σταθερή εβδομαδιαία συχνότητα. Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν με την ανατροφή των παιδιών τους ή με τη διαχείριση κάποιας συναισθηματικής ή συμπεριφορικής δυσκολίας που αντιμετωπίζει το παιδί τους. 


Ο ψυχολόγος που συνεργάζεται με τους γονείς μπορεί να παρέχει συμβουλές, τεχνικές επικοινωνίας και καθοδήγηση για την επίλυση των προβλημάτων και υποστήριξη στη διαμόρφωση των γονικών δεξιοτήτων. Μπορεί επίσης, να αναδεικνύει είτε προβληματικά, είτε διευκολυντικά δυναμικά της οικογένειας που δεν είναι άμεσα ορατά στα μέλη της, με σκοπό την κατανόηση και αντιμετώπισή τους, σε περίπτωση που είναι δυσλειτουργικά, ή την ενδυνάμωσή τους, σε περίπτωση που είναι θετικά.


 Είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι δύο γονείς να παρευρίσκονται ταυτόχρονα σε όλες τις συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων, έτσι ώστε το βάρος της ευθύνης να μοιράζεται και στους δύο. Η ανατροφή του παιδιού εξάλλου εξ’ορισμού αφορά και τα δύο μέλη του ζευγαριού, και όχι μόνο το ένα. Φυσικά, υπάρχουν και μονογονεϊκές οικογένειες, και σε αυτή την περίπτωση οι συνεδρίες γίνονται με τον έναν γονέα, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής πρέπει να διερευνά και να φέρει στο θεραπευτικό δωμάτιο τον απόντα ή φαντασιωσικό γονέα. 

bottom of page