top of page

Νευρική ανορεξία και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία




Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική ανορεξία. Οι ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτές που εργαζόμαστε ψυχοδυναμικά γνωρίζουμε ότι  αν εστιάσουμε μόνο στη συμπεριφορα του ατόμου που υποφέρει από νευρική ανορεξία, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβάλλουμε στην διατήρησή της, επειδή θα έχουμε δώσει βαρύτητα μόνο στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου, και όχι στις ψυχικές αιτίες που οδηγούν τον συγκεκριμένο άνθρωπο να αντιστέκεται στη λήψη τροφής. Στις περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, η ασιτία την οποία επιβάλλει το άτομο στον εαυτό του, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.


Άρα, η αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής είναι μεν αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και να παραμείνει το άτομο στη ζωή, αλλα όχι ικανή να οδηγήσει στην ίαση της συγκεκριμένης διαταραχής. Οι ψυχολόγοι και οι επαγγελματίες υγείας που ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που υποφέρουν από νευρική ανορεξία γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να αυξήσουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όσο περισσότερο προσπαθεί κάποιος κλινικός να αλλάξει τις διατροφικές συμπεριφορές του ατόμου που πάσχει από νευρική ανορεξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που αντιμετωπίζει. 


Άρα, το ζήτημα εδώ δεν έχει να κάνει ουσιαστικά με τη διατροφή, ούτε με την αλλαγή του διαιτολογίου. Έχει να κάνει με βαθύτερα ψυχικά ζητήματα, πιθανώς ζητήματα ελέγχου και αυτονομίας, ταυτίσεων και αποταυτίσεων, τα οποία εκφράζονται μέσα από την μη κατανάλωση τροφής. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών που οδήγησαν στη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση σχετικών παιδικών και νεανικών εμπειριών και βιωμάτων,την αντίσταση σε πιέσεις από το περιβάλλον, τις οικογενειακές σχέσεις και πολλούς άλλους παράγοντες. Η οικοδόμηση μίας θεραπευτικής σχέσης που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και τον σεβασμό της αυτονομίας του ασθενούς είναι καίριας σημασίας για την θεραπεία αυτής της διαταραχής. 



Comments


bottom of page