top of page

Σχετίζεται η κατάθλιψη με το θυμό;




Ναι, η κατάθλιψη και ο θυμός μπορούν να συνδέονται με διάφορους τρόπους, ενώ αρκετά συχνά ένας μόνιμα θυμωμένος άνθρωπος, στην πραγματικότητα ίσως να υποφέρει από κατάθλιψη. Αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα στους άνδρες, από τους οποίους είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό να είναι θυμωμένοι, παρά θλιμμένοι και αποσυρμένοι. 


Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, και συνήθως έρχεται σαν συνέπεια μίας πραγματικής ή ψυχικής απώλειας για το άτομο. Ομοίως και ο θυμός μπορεί να είναι μια αντίδραση στην αδικία, την απώλεια, την απογοήτευση ή την αδιαφορία, παράγοντες που αρκετά συχνά σχετίζονται με την κατάθλιψη. 


Να σημειώσουμε εδώ ότι ο θυμός μπορεί να έρχεται στην επιφάνεια προκειμένου να προστατεύσει το άτομο από το να βιώσει άλλα συναισθήματα που θα του ήταν αδύνατο να αντέξει. Επομένως, ο θυμός επιστρατεύεται σαν ένα πιο εύκολα διαχειρίσιμο συναίσθημα έναντι της απόγνωσης και της απελπισίας. Επίσης ο θυμός, ειδικά αν εκφράζεται με φωνές ή έντονες σωματικές κινήσεις λειτουργεί και ως μέσο εκτόνωσης και αυτορρύθμισης του ατόμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο θυμός είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για τον εαυτό και τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης  και του θυμού είναι μέσω της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας με έναν καλό ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή. 



bottom of page