top of page

Τι συμβαίνει στην πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας;




Η πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας online ή δια ζώσης είναι μια ευκαιρία να εξηγήσετε στον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή σας τι είναι αυτό που σας απασχολεί, τον λόγο που αποφασίσατε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, καθώς επίσης να περιγράψετε τις προσδοκίες που έχετε από αυτή τη διαδικασία. Απο την πλευρά του ο ψυχοθεραπευτής, αφού σας ακούσει, κρίνει αν οι γνωσεις και η επαγγελματική του εμπειρία επαρκούν ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει. Επίσης, κρίνει αν οι προσδοκίες σας για τη θεραπεία μπορούν να πραγματοποιηθούν ή είναι μη ρεαλιστικές. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν ο υποψηφιος θεραπευόμενος/η εκφράσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, τότε ο ψυχολόγος οφείλει να εξηγήσει στον/στην θεραπευόμενο/η πως λειτουργεί η ψυχοθεραπεία, τι μπορεί να επιτευχθεί και τι όχι.


Ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια οφείλει επίσης να ενημερώσει τον/την υποψήφιο/α θεραπευόμενο/η σχετικά με το πλαίσιο της θεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει τη συχνότητα των συνεδριών, τη διάρκεια τους, αλλά και της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας συνολικά, το κόστος, την πολιτική ακυρώσεων και των κανόνων της εμπιστευτικότητας. Φυσικά, στην πρώτη συνεδρία μπορείτε να θέσετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε είτε επί της διαδικασίας είτε επι της επαγγελματικής εμπειρίας του θεραπευτή/τριας. 


Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι κατά την πρώτη συνεδρία, είτε σύντομα μετά από αυτή, καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγα λεπτά να σκεφτείτε αν με τον/την συγκεκριμένο/η ψυχολόγο αισθάνεστε άνετα ή αν η συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο θα ήταν κατάλληλη για εσάς. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας ερχόμαστε σε επαφή με τα πιο ευάλωτα κομμάτια του ψυχισμού μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε καλά χέρια, ότι συνομιλούμε με κάποιον που μπορεί να μας ακούσει προσεκτικά και να μας καταλάβει.  


bottom of page