top of page

Είναι οι κρίσεις πανικού ψυχοσωματικό νόσημα;



Αν έπρεπε να απαντήσω σύντομα στο συγκεκριμένο ερώτημα, ως ψυχαναλυτική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, θα έλεγα ναι. Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Η διάκριση μεταξύ ψυχής και σώματος ήταν μια τεχνητή διάκριση στον κόσμο της υγείας, για να μπορούμε να ξέρουμε που να απευθυνθούμε όταν κάτι πονούσε μέσα μας: αν μας δυσκόλευε κάτι στο σώμα μας, απευθυνόμασταν σε έναν γιατρό, αν μας δυσκόλευε κάτι στις σκέψεις μας ή στο συναίσθημά μας, απευθυνόμαστεν σε έναν ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή. 


Τι γίνεται όμως όταν ο γιατρός μας, αφού έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, μας ανακοινώνει ότι, οι ταχυκαρδίες, ο πολύς ιδρώτας, το τρέμουλο, το αίσθημα ασφυξίας, ο πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά, ή οι ζαλάδες (όλα συμπτώματα των κρίσεων πανικού), δεν έχουν κάποια οργανική αιτία, και ‘μάλλον είναι θέμα στρες’; Όταν έχουμε παράγοντες που μας στρεσαρουν στη ζωή μας, τότε εύκολα μπορούμε να συνδέσουμε τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα, με κάποια σκέψη ή συναίσθημα: ‘Αυτή την περίοδο είμαι τρομερά πιεσμένος/η με τη δουλειά μου, για αυτό έχω ζαλάδες ή με πιάνουν πονοκέφαλοι’. 

Οτιδήποτε ψυχικό μεταφέρεται στο σώμα, αλλά και αντιστροφα. Όταν νιώθω τρομερούς και ανεξήγητους πόνους στο σώμα, αναποφευκτα θα αρχίσω να ανησυχώ μήπως έχω κάποια ασθένεια και αυτό θα με ‘ρίχνει’ ψυχολογικά. 

Υπάρχει όμως και η περίπτωση, πολύ συχνή στις κρίσεις πανικού, να μην μπορούμε να συνδέσουμε τα σωματικά συμπτώματα με κάτι στρεσογόνο. Ακούω πολύ συχνα: 


‘Εκεί που καθόμουνα ήρεμα στον καναπέ μου και χαλάρωνα, ξαφνικά και χωρίς λόγο, άρχισε να χτυπάει τόσο δυνατά η καρδιά μου που νόμιζα ότι θα πάθω έμφραγμα’. 


‘Εκεί που πηγαίναμε μια ωραία εκδρομή με τη φίλη μου, άρχισε να μουδιάζει το χέρι μου ως πάνω στο κεφάλι και λέω, τώρα θα τρελαθώ, αυτό ήταν’. 


‘Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει, δεν έχω κάποιο τόσο σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μου, αλλά πολλές φορές ετσι από το πουθενά λέω στον εαυτό μου, τωρα θα πεθάνω, και τα αντικείμενα στο δωμάτιο αρχίζουν να χάνουν το σχήμα τους, τα βλέπω σαν θολά και παραμορφωμένα’. 




Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι καλύτεροι ψυχολόγοι, οι οποίοι ειδικεύονται στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, εκτιμούν ότι πολλές φορές υπάρχουν σκέψεις, φόβοι, άγχη, ελπίδες και επιθυμίες που προσπαθούμε να τα κρατήσουμε όσο πιο καλά κρυμμένα γίνεται, γιατί αν έρθουν στην επιφάνεια, τότε θα απειλήσουν εμάς και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε και θέλουμε δίπλα μας. Όλα αυτά, όμως που προσπαθούμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε,  να κρύψουμε ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό, πασχίζουν να έρθουν στην επιφάνεια, και ένας από τους τρόπους που βρίσκουν είναι οι κρίσεις πανικού. Όμως για να κατανοήσουμε τι είναι όλα αυτά που μας απειλούν μέσα μας και παθαίνουμε κρίσεις πανικού χρειάζεται χρόνος και συνεργασία με έναν καλό ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή, και όχι επιφανειακά και γρήγορα tips, τα οποία, όποιος υποφέρει από κρίσεις πανικού γνωρίζει πολύ καλα ότι όχι μόνο δεν βοηθούν μακροπρόθεσμα, αλλα σε πολλές περιπτώσεις ενισχύουν και την πεποιθηση του ατόμου ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά του. Γιατί λύση υπάρχει, εφόσον κάποιος/α θέλει να μπεί στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας online ή δια ζώσης. 

bottom of page